Понеделник, 13 Август 2018 18:04

  Фермер.БГ: Вижте кой е новият помощник на полето - все по-напред в иновационното развитие на сектора

  Източник: Fermer.bg, aвтор: Христина Василева

  Младежи разработиха софтуер в помощ на малинопроизводителите. Иновацията улеснява сезонните работници, тяхното управление, както и следенето на продукцията. Енгин Джемил и Росен Цанков разказаха повече, по време на четвъртото издание на Фестивала на малината в Лозница.

  „Устройството е изключително лесно и полезно. То служи на хората, които са отговорни на полето, чрез оперирането с него, те могат да маркират касетките, събирани от работниците. Всички данни се пазят, анализират и могат да се виждат от компютър, таблет, телефон“, обясни Росен Цанков.

  Графика, която се обновява всяка минута пък показва общият брой налични касетки, кой от работниците с каква норма бере, кои са набраните сортове и какво е тяхното количество, в кои часове продуктивността е най-голяма и обратното, разказаха младежите.

  „Системата следи данни както за деня, седмицата, така и за сезона – всички дни, в които се е случвало бране. Управлението е лесно, тъй като всеки берач има уникален номер. При вписването на нов работник, избирате сорта, който ще бере. Накрая получавате и данни кой берач какво количество е набрал. Устройството има опция и за вадене на бележка, която може да служи за отчет както на самия работник, така и на работодателя“, дообясни Енгин Джемил.

  Иновациите беше една от основните теми на тазгодишния фестивал на малината.

  Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) съобщи за идея, която предлага, а именно да се обособят държавни помощи за иновации.

  „Защо не се отпускат държавни помощи, подобни на субсидиите за участие в изложения и фестивали. На същия принцип, същата дирекция, може да приеме бюджет, който да бъде отпускан на асоциации за популяризиране на иновациите. Нещо подобно например е опрашването на малини с дрон или диагностиката им“, коментира Петков пред Фермер.БГ.

  По думите му подобни дронове в Китай се използват от години. През 2015 г. те са били 5000 на брой, през 2016 г. нарастват до 15 000 броя, а към момента китайските фермери вече използват над 50 000 дрона в стопанствата си за пръскане, торене, опрашване и диагностика на своите култури, добави председателят на БАМ-Я.

  Китай обаче не е единствената страна, която залага на иновациите. В Германия, Франция и Холандия вече е честа практика заделянето на държавни бюджети за внедряване на иновационни технологии в селското стопанство.

   

  източник: Фермер.БГ (https://fermer.bg/novini/vizhte-koy-e-noviyat-pomoshnik-na-poleto)

   

  Прочетена 1354 пъти

  Медия

  Фестивал на малината, Лозница 2018 г. Fermer.BG
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.