Четвъртък, 05 Март 2015 13:09

  Среща в Министерството на труда и социалната политика

  Председателя на БАМ Божидар Петков подари календар с малини на зам.министър Донев с пожелание да обърне по голямо внимание на земеделските производители от сектора "Плодове и зеленчуци"

   

  На 05.03.15 в министреството на Труда и социалната политика по инициатива на Браншови организации от сектора „плодове и заленчуци” се проведе среща с зам. Министър Донев.

  Темата на срещата бе:

  Разрешаване на проблемите при наемане и освобождаване на сезонните работници и своевременното плащане на осигуровки и застраховки на заетите в селското стопанство,

  Форми и начини за законосъобразно наемане на сезонни работници в селското стопанство, без да бъдат засегнати или загубени социалните придобивки на безработните граждани.

  След като бяха завишени 10-кратно глобите за неосигурени работници до 15000 лв. на човек и криминалезиране на деянието не плащане на социални осигуровки и застраховки от страна на работодателя

  работата в сектора Плодове и зеленчуци стана изключително трудна,рискована и опасна.

  На практика се оказва,че Българските земеделски производители и фирмите занимаващи се с селско стопанство са изправени пред огромно затруднение да осигурят сезонни работници за прибиране на реколтата.

  В много страни за които селското стопанство има своите приоритети по време на прибиране на реколтата се отварят различни възможности за облекчаване работата на земеделските предприемачи и сезонните работници.

  Разрешава се наемането на работници от страни не членки на ЕС, правят се редица облекчения за наемане и освобождаване на сезонни работници.

  Във Франция например по време на гроздобера за определен период от време отпадат редица ограничения в полза на Земеделските предприемачи.

  В същото време в България земеделските предприемачи са обречени на банкрутиращи глоби или затвор:

  Ако например на едно поле с малини, ягоди или череши бъдат намерени 10 работника без осигуровки глобата може да достигне 150 000 лв което си чист банкрут, или Собственика на полето може да бъде подведен под съдебна отговорност и дори да бъде вкаран в затвора.

  Българската Държава вместо да насърчава „златните си кокошки” да снасят „златни яйца” за нея искат да ги сложат в кафез или да ги банкрутират с глоби. вместо да създават удобни и комфортни условия на земеделските производители да „снасят” повече златни яйца.

  Делегацията от браншовите организации не само запозна заместник министъра с проблемите в бранша „Плодове и зеленчуци” но и даде конкретни предложения за трайно и ефективно разрешаване на проблемите с сезонната заетост в селското стопанство.

  Предложението бе да се разработи краткосрочна лимитирана система във времето за 90 дни в годината например с предплатени ваучери които ще бъдат като мини образец на договор с които ще става бързо и лесно назначаване и освобождаване на сезонни работници за 1 ден в същото време ще бъде гарантирано плащането на осигуровки и застраховки на работника.

  Очакваме от Министерството на Труда и социалната политика в най-кратки срокове да създаде работна група от експерти на министерството и представители на браншовите организации за да може до началото на сезон 2015 да има предложение за законодателни промени в тази насока.

  Българска Асоциация на Малинопроизводителите
  Национален Съюз на Градинарите в България
  Национална Асоциация на Овощарите
  Добруджански Овощарски съюз
  Съюз на Овощарите в България
  Национална Асоциация на Картофопроизводителите
  Съюз на Дунавските овощари
  БАПОП
  Асоциация Български Пипер
  Регионална организация на картофопроизводителите Самоков
  Организация на производители Българска Праскова

  Прочетена 1546 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.