Събота, 07 Декември 2019 11:53

  Време е за варосване на малини

   

  Предложение на рецепта за цялостно варосване на овошни култури, ягодоплодни и лозя срещу зимно измръзване и пролетни слани fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк

   (немската овощарска вар)

  Рецепта за 1000 л вода при 4,5% работен разтвор за навесна или прикачна вентилаторна пръскачка
  300-600 мл fiMUM  PIMP–емулгатор   или

  600-1000 мл Уетцит за Биологично производство

  20кг  fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк- немска Овощарска вар

  25 кг био-fiMUM СЯРА 22-26 – Калций -Сяра

  При недостиг на магнезий да се добави и MgOfiMUM-плюс.

  Начин на приготвяне на работният разтвор и  приложение:

  Свалете  филтъра на помпата и филтрите за фини частици на дюзите на вашата пръскачка машина, използвайте най-големите дюзи с които разполагате кафяви или  дюзи с кух конус или плоски стоманени или керамични. Регулирайте  налягането на помпата  за 15-20 атмосфери. А разхода на работен разтвор да е 100-110 литра на декар.

              Във пластмасова кофа 15-20 литра или бидон  разбъркайте основните компоненти на  работния разтвор и ги излейте в резервоара на пръскачката.

  1-во в една  кофа   с ½ вода  се разтварят 2 пъти по 10кг  fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк- Овощарска вар като първо се налива водата, а след това се изсипва съдържанието на чувала. Оставя се 3-4 минути водата да попие прахообразният препарат след което енергично се разбърква с бъркалка или акумулаторна бормашина с накрайник за строителни смеси.

  2-ропосъщиятначинсеприготвя 25 кг био-fiMUM СЯРА 22-26 – Калций -Сяра

  След което разтвора се излива в пръскачката която е запълнена с 2/3 вода и е излят емулгатора fiMUMPIMP –или емулгатораУетцит в доза съответстваща на обема на пръскачката.

  След смесване на трите компонента за варосване при непрекъсната работа на хидробъркалките се долива пръскачката допълният и обем с вода и се пристъпва към пръскане в насаждението без да се спира разбъркването на р-ра в пръскачката. 

  Да се опръскат много добре всички части на растението (стъбло, скелетни и плодни клонки). За по-високи дървета могат да се използват ръчни далекоструйни „пистолети“  с помощта на които да стане пълно покритие – варосване на цялата корона.  Резултата от варосването –ПОБЕЛЯВАНЕ на короната се наблюдава най-добре до два часа след третирането.В случай на по-продължителни или по-интензивни валежи над 10 мм желателно е да се повтори третирането.

  След третиране емулсията трябва да има възможност да изсъхне върху растенията. След работа изплакнете добре цялата пръскачка. При необходимост за почистване на цялата техника може да се използва нашия препарат Цитрик (лимонова киселина). В малка ръчна пръскачка 2 литра се разтваря 200 гр лимонена киселина и се напръсква цялата техника след 5-6 минути се изплаква със вода или водоструйка.

  Важно!!!  Приготвеният за варосване разтвор се използва изцяло и до край без да се спира работата на пръскачката за да не се предизвика утаяване на разтвора при температура на въздуха над 0 градуса по Целзии.

  Чрез варосването с немска овощарска вар- се постига: Забавяне развитието  на растенията което предпазва от късни пролетни слани

  Значително по-малко вреди от измръзване-мразобойни рани  стъбла и клони.

  Върху  третираните растения се създава среда несъвместима с жизненият  цикъл и цикъла на размножаване на голям брой гъбни, бактериални и вирусни  болести в това число и на ЕСКА комплекс.

  Инсекти, ларви и яйца на насекоми не понасят защитната среда образувана върху растенията от  fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк-  немска Овощарска вар.

   Защита от повреди на диви и домашни животни  като защитното покритие може да се нанася и през мрежест протектор върху младите дървета.

   Всички вещества от варосването са хранителни вещества за растението, които не се губят ,а се усвояват в последствие чрез кората и от корените  в  почвата

   

  ЗащоfiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк? Защото  това са правили и нашите предшественици:

  С помощта на нова технология един ефективен но добре забравен продукт получава нов живот и възможност за механизирано  приложение в индустриални овощни и лозови насаждения.

  Достъпен и евтин природен продукт безопасен за употреба с качество за хранителната промишленост.

  Безопасен биопродукт заоколната среда сертифициран заприлагане в биологичното производство безопасност заживотни, риби  и пчели.

  Чрез по-силното отражениена слънчевата радиация дървесината се затопля по-слабо, растението все едно е обвито в бял термо „кожух“,  растението забавя вегетацията си, почти не възникват повреди от измръзване и слани като това не измества срока на прибиране на реколтата специфични за вида и сорта.

   

   

   

  Кога и колко често трябва да се третират с овощарска вар растенията през зимният период?

  1-во третиране,  с 1% р-р на Фрухткалк-Овощарска Вар след листопада осъществява пълна дезинфекция на насаждението, ускорява разпадането и гниенето на листата, разлага остатъците от необрани и мумифицирани плодове.

  2-ро третиране,  с 1% р-р преди началото на резитбата на овощните култури, малини  и лозя цялостна дезинфекция на насаждението като се минимизира пренасяне на заразите от  техника, хора и инструменти.Особено важно при механизирана резитба и мулчиране на храсти и клони.

  3-то третиране, по възможност до 24 часа след резитбата като се дезинфекцират всички срезове и се стимулира бързото калциране на раните по овощни,малини  и лозя след резитбата. Предотвратяват се всички видове вторични зарази от гъбни, бактериални и вирусни болести в това число и от ЕСКА комплекс.Особено важно при машинното мулчиране на храсти и клони и резитбата.

  4-то третиране, Варосване с 4,5 % р-р само при необходимост за предпазване на овощни култури, малини и лозя в региони с опасност от слани и повратни пролетни студове. Пръскането да се извърши  2-3 седмици преди предполагаемият срок за набъбване на пъпките ориентировъчно от 15-януари-до 15 февруари. Специфично за всеки регион. Удължава срока на покой на пъпките с 2 до 4 седмици.

   

   

  За допълнителна информация и въпроси:

   сме на Ваше разположение:

  ф-ма „Балкан Био Фрукт” ООД   

  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  тел. 00359 878340574

  гр.Ловеч

  ул.”Трърговака” 2 ет-3 офис 1

  Прочетена 3601 пъти

  Галерия със снимки

  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.