Петък, 21 Декември 2018 09:53

  Подготвя се държавна помощ за хладилници за плодове и зеленчуци

  Източник: Fermer.bg, Автор: Биляна Панчева, Весела Ванева

  Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е приел идеята на браншовиците от сектор „Плодове и зеленчуци“ за отпускане на държавна помощ за инвестиции в хладилни инсталации.

  „В комуникация сме със сектор „Плодове и зеленчуци“, защото ни се иска там да направим подобни помощи, както за малките кланици. Довършваме анализа за възможностите за хладилни камери, шоково охлаждащи камери, за други хладилни бази или за частична преработка със сушене. Или нещо друго, защото за съжаление в плодовете и зеленчуците имаме най-голяма диспропорция между възможностите за преработка и това, което се произвежда от нашите земеделски производители“, каза министърът пред журналисти.

  Намеренията са да се подпомагат единични инвестиции на стойност 200-300 хил. лв., така че прибраната реколта от плодове и зеленчуци да се съхранява, преработва и да достига до пазара при най-добри условия.

  „За мене и за моя екип подобни разходи за инвестиции са много по-ефективни, отколкото наливането на субсидии за една или друга тема“, коментира Румен Порожанов.

  Той подчерта, че в този случай трябва да има ясна дерогация по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). „Нашето намерение е до края на януари да имаме яснота, след което да пуснем нотификация към Европейската комисия“, допълни министърът.

  Идеята за такава държавна помощ беше представена за първи път през октомври тази година от председателя на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков пред Фермер.БГ.

  Тогава той обясни, че има три вида инсталации, полезни за производителите на плодове и зеленчуци, за които секторът настоява да получи държавна помощ. Такива са инсталациите за директни сокове, инсталаците за сушене на плодове и инсталациите за замразявана или охлаждане на ягодоплодни.

  „Това ще даде възможност на колегите да пренасят продукцията си, без тя да се развали, защото има камиончета, които се използват, но те не могат да замразят или да охладят продукцията, а могат само да поддържат температурата, на която е“, коментира Божидар Петков.

  Днес министър Румен Порожанов допълни, че нотификацията за държавната помощ за инвестиции в малки кланици вече е готова за внасяне в Европейската комисия, като сега в министерството се обсъжда дали кръгът да се разшири с обекти за клане на едър рогат добитък. Досега разработките са правени само за малки кланици за дребен рогат добитък.

   

   

  Прочетена 1354 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.