Четвъртък, 25 Януари 2018 21:13

  Божидар Петков: Има начин овошките да не измръзнат. Иновативна технология осигурява защита на овошките от зимни студове и пролетни слани. Същата технология предпазва и ягодоплодните малини, къпини, касис, боровинки.

  Източник: Fermer.bg, автор: Христина Василева

  Постоянните анормални явления за редуване на високи и ниски температури правят опасността от пропадане на реколтата при овошките реална. Въпреки това има начин за справяне със зимните студове и пролетните слани. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ.

  Немска иновативна технология предпазва овошките от зимните студове и пролетните слани. Експеримент с положителен резултат бе проведен от земеделци в супер интензивно насаждение от ябълки и сливи в Ловешко.

  „За 40 минути варосахме над 3000 дръвчета на възраст 12 години. За целта ни бяха нужни единствено специална немска овощарска вар, специален прилепител, обикновена вентилаторна пръскачка и един механизатор“, коментира Петков.

  По думите му тайната на иновацията е белият „термо кожух“, благодарение се забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работният разтвор на овощарската вар.

  Въпреки прогнозите на The Weather Company, че по-голямата част от Европа ще преживее необичайно топло време в периода от февруари до април тази година, овощарите са притеснени от резките промени в температурите и не изключват изненадваща промяна.

  „Времето е много притеснително за производителите в Северна България. Ако до края на февруари, март температурите паднат под минус 20 градуса, ще замръзнат пъпките и не очакваме плодове“, коментира преди време председателят на  Добруджанския овощарски съюз (ДОС) Димитричка Търпанова пред Фермер.БГ.

   

   

  Прочетена 1581 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.