Четвъртък, 11 Януари 2018 14:00

  Механизираното бране на малини след повече от 50 години набира скорост и у нас

  Очакваме в скоро време да имаме множество такива комбайни по българските малинови полета Очакваме в скоро време да имаме множество такива комбайни по българските малинови полета

  Американската фирма Корван за пръв път през 1965 година пуска в действие първият си малинокомбайн.

  През последните 2-3 години кризата в малинопроизводството се задълбочава поради острият дефицит на сезонни работници. По тази причина развитието на високотехнологичните зърнено-технически култури се увеличава всяка година процеса на механизация при тези култури достига до над 95%. Точно обратна е ситуацията при производството на ягодоплодни култури, където делът на ръчният труд е над 95%.

   

   

  В момент на остра криза за сезонни работници и високите нива на заплащане на ръчният труд в помощ на малинопроизводителите фирма Рио Агро от град Попово даде лъч надежда и оптимизъм.  Фирма Рио Агро успя за по-малко от две години да се наложи на пазара като коректен и надежден партньор на малинопроизводителите с доставките на различни модели американски малинокомбайни - първо рециклирани, а вече и нови.

  До сега фирмата има внесени и продадени в България 4 броя малинокомбайни. В момента има поръчани поредните 2 броя малинокомбайни за град Лозница, доставката на които ще бъде осъществена в рамките на един-два месеца.

  Фирма Рио Агро съвместно с Българската Асоциация на Малинопроизводителите проведе редица семинари и презентации на членовете на Асоциацията през 2017 година.

  През 2018 са предвидени демонстрации в реални производствени полета на различни типове и сортове малини „лятна“ и „есенна“ в Попово и Лозница. Специално за членовете на Асоциацията фирмата осигурява бонус от 1000 долара за всеки, закупил си техен малинокомбайн. Предлага се гаранционно и извънгаранционно обслужване в рамките на 24 часа във всяка точка на страната.

  В ситуация на остра конкуренция, глобални климатични промени и хроничен недостиг на сезонни работници в малинопроизводството ще успеят не „най-големите и силните“, а най приспособимите и иновативните…

   

   

  Прочетена 4013 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.