Понеделник, 30 Октомври 2017 10:33

  Покана за национална среща - форум на тема: Перспективи за развитие на ягодоплодните култури в България в условията на глобални климатични промени и остра конкуренция от трети страни

  Уважаеми членове на БАМ-я и производители на ягодоплодни от цялата страна,

  Най-учтиво ви каним да присъствате на нашата национална среща – форум, който ще се проведе от 14 до 16  ноември 2017 г. в „Рачев Хотел Резиденс“, с. Арбанаси, Велико Търново.

  На форума ще бъдат дискутирани теми, свързани с нарастващото търсене на храни от ягодоплодни култури в европейски и световен мащаб. Интересът е породен от здравословния принос на ягодоплодните и техните производни като силни антиоксиданти, био-стимулатори и естествени средства за борба със стреса и редица заболявания.

  Нарастващата конкуренция от страна на традиционно силните в малинопроизводството страни като Сърбия и Полша се допълва през последните години  от такива, които досега не са били фаворити в малинопроизвоството като Украйна, както и Черна гора, Косово и други бивши югославски републики. В този смисъл браншът на производство на ягодоплодни култури се нуждае от защита на ниво ЕС от подобен тип конкуренция.

  Също така на форума ще бъдат дискутирани теми, свързани с нарастващите проблеми, произхождащи от глобалните  климатичните промени и тяхното влияние върху добивите и здравния статус на  малиновите  и ягодоплодните култури. Ще бъдат представени нови високодобивни сортове, иновативни технологии на производство, ще се обсъждат възможности за повишаване на рентабилността, както и възможности за подпомагане на сектора чрез национални и европейски програми.

  На срещата ще се обсъдят и възможности за участие на членове на Асоциацията в световното изложение по земеделие „Зелена седмица 2018“, което ще се проведе през месец януари 2018 г. в Берлин, ФР Германия в партньорството Република България.

   

  Пълната програма вижте в прикачения файл.

  Прочетена 1530 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.