Петък, 03 Декември 2021 23:57

  Да спасим кората на овощните дървета при напукване и белене

  Болести и наранявания по кората на плодните дървета могат да възникнат по всяко време. Но сега, в края на есента, те се виждат най-добре. И ако не се намесим своевременно, тогава дърветата могат да загинат. Кората на пострадалите дървета трябва да се лекува, а когато се полагат необходимите грижи, тогава проблемът може да се отложи с много години. Възможно е кората да се възстнови или за това време да се отгледа друго дърво.

  Най-напред трябва да се установят причините за напукването и беленето на кората на овощните дървета. Какви могат да бъдат те?

  1. Болестни – кората на здравите и силни дървета е винаги здрава. Напукването, наличието на петна и подутини по стволовете и дебелите клони са признаци за спешна намеса.

  Болестите по кората на плодните дървета са различни, но най-опасни сред тях са:
  – ракът на кората напада всички дървета, но най-често гравитира около ябълката, като най-напред се появяват черни петна, кората изсъхва и започва да се разпрашава;
  – цитоспорозата е гъбично инфекциозно заболяване по семковите и костилкови овощни дървета (ябълка, круша, праскова, кайсия), като под въздействие на токсините, отделяни от жизнената дейност на гъбичките кората се променя – става рехава, гъбеста и преустановява провеждането на соковете.

  2. Вредители - вездесъщите корояди най-често атакуват отслабените дървета и могат да унищожат кората напълно, а когато тя започне да пада на парчета – това е началото на края.

  3. Гризачи - обикновено изяждат кората през зимата, когато няма друга храна и най-засегнати са младите дървета.

  4. Метеорологичните условия - температурните промени причиняват по кората увреждания от измръзване и слънчево изгаряне.

  Да се справим с проблема при рак или цитоспороза

  Ако проблемът е предизвикан от рак или цитоспороза, тогава трябва да предприемем следните стъпки:
  – премахваме с нож или твърда четка на засегнатите участъци от кората до здрава дървесина, а ако е възможно се отстраняват и повредените части от короната;
  – промиваме наранените участъци с 5%-ен разтвор на железен сулфат или 3%-ен разтвор на меден сулфат;
  – изчаква се около седмица раните да засъхнат и след това се третират с градинска вар или овощарска замазка.

  Какво да предприемем при наличие на корояд?

  При наличие на корояд всички увредени клони се изрязват и изгарят. С помощта на спринцовка се инжектира в отверстията някакъв инсектицид – Калипсо 480 СК, Актара и др. През пролетта, когато оцелелите се опитват да заселят нови участъци от кората, тогава се пръска с Би-58. Когато вредителят все още не се е настанил сериозно – дървото може да се спаси, но когато пораженията са големи, тогава вероятно ще бъде невъзможно.

  При нараняване от гризачи

  Пораженията, нанесени от гризачи се третират с бордолезов разтвор 3% или разтвор на меден сулфат. След изсъхване се покриват с овощарска паста и се завиват с подходяща тъкан.

  Ако раната е кръгла и обхваща целия ствол, тогава се прави присадка „мост“. След установяване на повредата се замазва с глина и се завива с тъкан до настъпване на подходящ момент – когато през пролетта кората се отделя лесно от дървесината, тогава се присажда нова.

  Увреждане на кората от измръзване и слънчево изгаряне

  Капризите на времето често са причина за увреждане на кората на ствола и клоните. Превантивна мярка срещу слънчевото изгаряне е варосването.

  При измръзване кората се почиства с остър нож до здрава тъкан, след което се третира с меден сулфат. Покрива се с овощарска замазка или градинска смола за предотвратяване на инфекцията.

  Важно е мерките да бъдат навременни и правилни.


  Sinor.BG

  Прочетена 1258 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.