Неделя, 24 Ноември 2019 23:03

  Производители пред фалит

  Производители на плодове у нас предупреждават, че са пред фалит. Градушките, ниските изкупни цени , нелоялната конкуренция и опасността от намаляване на европейските субисдии през следващите години ги притиска. За следващия програмен период от Европейската комисия предлагат по-нисък бюджет от досегашния.

  Има опасност дребните и средни производители на плодове у нас да фалират. Неблагоприятните климатични условия тази година доведоха до по-нисък добив на малини и ягоди и дефицит на плодовете на вътрешния пазар.

  Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите: "Лятната малина беше повредена много сериозно от градушките и проливните дъждове , а пък есенната малина от тримултантни сортове беше подтисната от дългата суша и слънчевата радиация, които значително влошиха и количеството и качеството на тези малини!"

  Конкуренцията на държави извън Общността на европейските пазари пък притиска българските производители да намаляват цените .

  Божидар Петков: "Това продължава от тези страни като Албания Украйна, Сърбия традиционно и най- вече Украйна с огромните си площи и сравнително ниската сезонна работна ръка правят изключителен дъмпинг със своята продукция!"

  Преговарящите екипи от Министерство на земеделието и храните настояват Брюксел да увеличат субсидиите за българските производители на плодове и зеленчуци.

  Виргиния Кръстева, заместник- министър на земеделието: „От предложението от Комисията 10 плюс 2 процента, ние настояваме за 18 плюс 2. За нас е важно тези заети в сектор „Плодове и зеленчуци“, не само тях, тези стопанства да не изпитват затруднения при плащанията, а така предложеният бюджет автоматично означава намаление на субсидията им през следващите седем години!“

  Родните производители се надяват нашите преговарящи да успеят да защитят техните интереси, за да не фалират малките и средни стопанства.

   

  източник: TV+ новини: http://www.tvplus.bg/index.php?p=news&id=35199

  Прочетена 2649 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.