Вторник, 17 Юни 2014 14:08

  Първи фестивал на малината в Лозница

  1000 палачинки с малиново и ягодово сладко раздадоха организаторите на Първия фестивал на малината в Лозница. Част от предвидените инициативи се провалиха заради завалелия още в началото на програмата дъжд,но основите на традицията бяха положени и се очаква фестивалът от догодина да бъде включен в календара на Министерството на земеделието и да популяризира развитието на перспективния земеделски сектор. Гости на фестивала бяха двама депутати от Лудогорието: д-р Нигяр Сахлим и Хами Хамиев, министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, областният управител на Разград Стоян Ненчев и колегата му от Шумен Венцислав Венков.

  Сцената на повечето събития от фестивала бе на Градския площад, а около нея бяха подредени сергии, на които се раздаваха безплатните палачинки, чашки с малини и ягоди, сладолед и бира.

  Официалните гости пък бяха почерпени и с малиново вино, произведено в Памидово. Преди това те посетиха насаждения с малини, в които трябваше да се проведе състезание за бране на малини, но точно тогава валеше най-силно и работниците се прибраха под навеса до градините. Следващата спирка бе „Хладилна база“-Лозница, където се преработват 1500 тона годишно малини,както и по-малки количества ягоди. В базата работят 40 човека, повечето от които в помещения стемпература от -20 градуса с почивки на всеки кръгъл час. Фирмата работи от 12 години – обясни нейният управител Петър Петров. В началото в региона изобщо не е имало насаждения от малини,в момента в лознишко са 1500 дка, с масивите в Поповско стават над 3000 дка. Може да се разширим и още, но няма работна ръка – коментира Петров. По думите му безработни отказват да работят за 30-40 лв. на ден, тъй като работата е сезонна и губят социалните си помощи.

  Проблем е и тромавата процедура, с която тийнейджъри от 16 до 18 години получават разрешително за работа – допълни председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков. Пред социалния министър за по-гъвкаво регулиране на режима на наемане на сезоннаработна ръка настоя областният управител Стоян Ненчев. Освен гъвкавост трябва и сигурност – категоричен бе д-р Адемов.Той уточни, че от години в Тристранната комисия се търси равновесието между заетост и осигурителни права.Членове на Асоциацията на малинопроизводителите пък си пожелаха да дойде време студенти отчужбина да идват на бригади за бране на ягодоплодни в България, а не българските студенти да ходят в чужбина.

  В страната се отглеждат 13 500 дка малини, като тенденцията е към увеличение в районите на Лозница, Попово, Южна България и Централния Балкан – обясни Божидар Петков.Около 80% от годишната продукция, която е около 8000 тона, под формата на замразени плодове се изнася в Германия, Австрия, Холандия и Великобритания, останалото се преработва в мармалади и сладка за българския пазар.Сериозна конкуренция в производството на малини са Сърбия и Полша, но българските производители се стремят към подобряване на качеството на продукцията чрез по-високодобивни сортове, поевтиняване на поливната вода и подобряване заплащането на работниците – допълни кметът на Лозница Айхан Хашимов. Производителите се надяват на субсидиране от държавата за качествена продукция – каза Петков. В програмата на фестивала имаше още забавни игри с награди, както и нощна дискотека и концерт на поп фолк изпълнителката Малина. Идеята ни беше да се чуе за сектора, да се стимулира неговото развитие, тъй като този плод според Международния институт за стратегически изследвания е сред четирите перспективни и конкурентно способни български плодове – обясниха организаторите от община Лозница,Министерството на земеделието и Асоциацията на малинопроизводителите.

   

  източик: dariknews.bg

  Прочетена 2070 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.