Сряда, 05 Август 2020 11:47

  Среща на Министър-председателя Бойко Борисов с браншови организаци от сектор "Плодове и Зеленчуци"

  На 04.08.20 в Министерски съвет се проведе среща на браншови организаци от сектор "Плодове и Зеленчуци" с Министър-председателя Бойко Борисов.

  Бяха обсъдени варианти за подпомагане на сектора във връзка с К-19. Сумата за подпомагане от 19 милиона лева не е голяма, но се надяваме, че ще дойде навреме и ще покрие част от разходите свързани с превенцията на К-19  за 2020 година.
  От страна на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодплодните бе поставена и дискутирана темата с водата за поливни нужди от язовир "Ястребино" и нейното рационално изразходване за напояване и питейно битови нужди така, така че да има вода за напояване до края на сезона на малините, като в същото време да не се застрашава лимита за питейно-битови нужди.
  Г-н Борисов изрази надежда, че ситуациата ще се нормализира с очакваните превалявания, но все пак се разпореди да се извършат координирани действия между МЗХГ и МОСВ за намиране на възможности за трайно и устойчиво разрешаване на проблема с водата.
  Във връзка с това бе възложено на Министър Танева да се разработи съвместно с МОСВ – Басейнова Дирекция облекчена и ускорена схема за издаване на разрешителни за търсене, намиране и изграждане на сондажи за осигуряване на вода за животновъдни ферми и овощни градини в региони с водни дефицити.

  След срещата в Министерски съвет имаше заседание брифинг на всички браншови организации в МЗХГ.
  Г-жа Танева съобщи, че за първите две подмерки от COVID-19 стопаните трябва да имат готовност да подават документи в периода от 19 август до 21 септември. Страната ни ще разпредели по трите мерки 106 млн. лв., поясни министър Танева. Тя се позовава на решението на Европейската комисия съфинансирането на тази помощ от страна на България да бъде в размер на 15 вместо исканите 25%. Може би най-важната новина, която ни касае всички нас, е че всички плащания – СЕПП, биологично, всички мерки ще започнат на 16 октомври и ще приключат на 31 декември. От утре с решение на УС на ДФЗ ще се възобноват инвестиционното кредитиране за торове, семена и препарати, като ще бъде 25 лв/дка, и не повече от 300 000 лева на ЗС.

  Да не забравя, също ново, специално Лозята и Розопроизводството (30 +25 лв.) са включени за подпомагане с парите от пандемията. За сектор плодове и зеленчуци ще се плаща от справката за 2019 година от Де Минимис. Ставките за подпомагане на различните сектори ще са публикувани на сайта на МЗХГ.
  Следобед имаше среща с Министърът на икономиката, членове на УС и Изпълнителни директори на Българската банка за развитие (ББР). Важно е, че фермерите от всички сектори могат да кандидатстват за кредитиране, като обезпечението от ББР е в размер на 80%, останалите 20% са от бенефициентите. Размерът на лихвата е какъвто е в съответната банка. Гратисният период е 3 години и таванът на кредитът е 300 000 лева.

  Решението на ЕК за допустимост за държавно подпомагане от ББР  в сектор Земеделие е SE56933.

  За сега в тези две банки без проблем можете да кандидатствате - БАКБ и Пощенска, от другата седмица ще може в ДСК, ПИБ и Уни Кредит. Ако имате някакви проблеми с банките можете да звъните на телефон 029306304 г-н Филипов и 029306242 и г-н Димитров, те са готови да ви отговорят на всички ваши въпроси, още повече ако в банката не желаят въпросното обезпечение от 80%.

  От министерството на Труда и социалната политика ни информираха,че може да приложат схемата 60/40 за селското стопанство за зимните месеци за да си съхраним постоянно заетите работници.

  С колеги от овощарите дадохме предложения за новия програмен период да има повече програми и финансови средства  за техника за прибиране на реколтата, борба с климатичните промени и дефицит на работна ръка.

  Прочетена 1462 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.